Projekt “Pracuję u siebie” – II nabór

28.08.2017 r.

Ostateczne wyniki rekrutacji w ramach II naboru

Fundacja Rozwoju Lubelszczyzny zamieszcza poniżej ostateczne wyniki rekrutacji uczestników do projektu “Pracuję u siebie” w ramach II naboru.

Ostateczna lista osób zakwalifikowanych do projektu – kobiety

Ostateczna lista osób zakwalifikowanych do projektu – mężczyźni

Lista osób nie zakwalifikowanych do projektu

16.08.2017 r.

Wstępne wyniki rekrutacji w ramach II naboru

Fundacja Rozwoju Lubelszczyzny zamieszcza poniżej wstępne wyniki rekrutacji (I etap) uczestników do projektu “Pracuję u siebie” w ramach II naboru.

Ostateczne wyniki podane zostaną po zakończeniu II etapu rekrutacji (rozmowa z doradcą zawodowym).

Wstępna lista osób zakwalifikowanych do projektu – kobiety

Wstępna lista osób zakwalifikowanych do projektu – mężczyźni

04.08.2017 r.

Rekrutacja do projektu w ramach II naboru

Uprzejmie informujemy, że w dniu 31 lipca zakończyła się rekrutacja do projektu „Pracuję u siebie” w ramach II naboru. Do biur projektu wpłynęły 53 formularze rekrutacyjne.

W dniu 3 sierpnia odbyło się posiedzenie Komisji Rekrutacyjnej, na której przeprowadzono ocenę formalną formularzy rekrutacyjnych. Wszystkie złożone formularze zostały pozytywnie ocenione i przekazane do oceny merytorycznej.

Wyniki oceny merytorycznej zamieszczone zostaną na stronie www.fundacja.lublin.pl po 15 sierpnia 2017 r. Osoby, których formularze rekrutacyjne zostaną ocenione pozytywnie, zaproszone zostaną na rozmowę z doradcą zawodowym. O terminie spotkania z doradcą będziemy informować telefonicznie.

17.07.2017 r.

Przedłużenie rekrutacji w ramach II naboru

Informujemy, że na podstawie § 2 ust. 7. Regulaminu rekrutacji uczestników do projektu „Pracuję u siebie” przedłużono okres przyjmowania formularzy rekrutacyjnych w ramach II naboru.

Rekrutacja przedłużona została do 31 lipca 2017 r. do godz. 15:00

09.06.2017 r.

Ogłoszenie o II naborze uczestników projektu „Pracuję u siebie”

Fundacja Rozwoju Lubelszczyzny ogłasza II nabór uczestników projektu „Pracuję u siebie”.

Formularze rekrutacyjne przyjmowane będą od 27 czerwca do 14 lipca 2017 roku w godzinach od 9:00 do 15:00:

• w Biurze Projektu w Lublinie, ul. Droga Męczenników Majdanka 181, pok. 204,
  • w Biurze Lokalnym w Lubartowie, ul. Słowackiego 14, I p.,
  • w Biurze Lokalnym w Łukowie, ul. Międzyrzecka 72C, pok. 5.

Formularze Rekrutacyjne należy składać zgodnie z warunkami określonymi w Regulaminie rekrutacji w zamkniętej kopercie. Koperta powinna zawierać następujące informacje:

– Imię, nazwisko i adres korespondencyjny Kandydata/Kandydatki,
– adres biura projektu, w którym składany jest Formularz Rekrutacyjny,
– oraz napis „Formularz rekrutacyjny do projektu Pracuję u siebie”.

Formularze złożone przed dniem rozpoczęcia oraz po dniu zakończenia naboru nie będą rozpatrywane.

Dokumenty rekrutacyjne do pobrania:

Regulamin rekrutacji
Formularz rekrutacyjny
Formularz rekrutacyjny – wersja edytowalna
Karta oceny formalnej formularza rekrutacyjnego I etap
Karta oceny merytorycznej formularza rekrutacyjnego I etap
Karta oceny formularza rekrutacyjnego II etap

Jednocześnie informujemy, że ze względu na nie wyczerpanie miejsc w I naborze, w II naborze do projektu przyjętych zostanie 77 uczestników (43 kobiety i 34 mężczyzn).

Informacja o projekcie

Celem projektu jest podniesienie poziomu aktywności zawodowej osób bezrobotnych i nieaktywnych zawodowo w wieku powyżej 30 roku życia z terenu powiatów: bialskiego, janowskiego, kraśnickiego, lubartowskiego, lubelskiego, łęczyńskiego, łukowskiego, opolskiego, parczewskiego, puławskiego, radzyńskiego, ryckiego, świdnickiego oraz miast Biała Podlaska i Lublin, poprzez udzielenie 155 osobom wsparcia doradczo-szkoleniowego, z czego minimum 124 osoby otrzymają wsparcie finansowe w postaci bezzwrotnej dotacji na rozpoczęcie działalności gospodarczej.

Okres realizacji projektu: 01.01.2017 r. – 31.03.2019 r.

W projekcie mogą wziąć udział osoby fizyczne w wieku 30[1] lat i więcej, pozostające bez pracy (w tym zarejestrowane w urzędzie pracy jako bezrobotne), zamierzające rozpocząć prowadzenie działalności gospodarczej, należące co najmniej do jednej z następujących grup:

1. osoby w wieku powyżej 50 roku życia,
  2. kobiety,
  3. osoby z niepełnosprawnościami[2],
  4. osoby długotrwale bezrobotne[3],
  5. osoby o niskich kwalifikacjach[4],

z wyłączeniem osób zarejestrowanych w Krajowym Rejestrze Sądowym, Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej lub prowadzących działalność na podstawie odrębnych przepisów (w tym m.in. działalność adwokacką, komorniczą lub oświatową) w okresie 12 miesięcy poprzedzających dzień przystąpienia do projektu.

Ponadto wśród uczestników projektu mogą być osoby odchodzące z rolnictwa planujące rozpocząć prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej[5], które znajdują się w szczególnie trudnej sytuacji na rynku pracy, co oznacza, iż należą co najmniej do jednej z ww. grup (od a do e). Warunkiem koniecznym jest przejście reorientowanych osób z systemu ubezpieczeń społecznych rolników (KRUS) do ogólnego systemu ubezpieczeń (ZUS).

Uczestnicy projektu zobowiązani są do zapewnienia środków własnych na założenie działalności gospodarczej w wysokości co najmniej 2% wartości przyznanej dotacji.

W ramach projektu oferujemy bezpłatnie:

Wsparcie doradczo–szkoleniowe – udzielone zostanie 155 osobom (w tym 76 kobietom):

• szkolenie nt. zakładania i prowadzenia działalności gospodarczej – 56 godz. (8 dni),
  • doradztwo grupowe z zakresu planowania działalności gospodarczej wg koncepcji modelu biznesowego Canvas– 8 godz. (1 dzień)
  • indywidualne doradztwo poszkoleniowe nt. opracowania biznes planu – 8 godz. na osobę.

Wsparcie finansowe i doradcze:

• dotacja inwestycyjna w wysokości do 23 000 zł dla 124 uczestniczek/ów projektu (w tym 62 kobiet),
  • podstawowe wsparcie pomostowe w wysokości 700 zł/mies. wypłacane przez pierwszych 12 miesięcy prowadzenia działalności gospodarczej dla 124 uczestniczek/ów projektu,
  • indywidualne doradztwo specjalistyczne w okresie pierwszych 12 miesięcy prowadzenia działalności gospodarczej – 18 godz. na osobę dla 124 uczestniczek/ów projektu,

Zapewniamy:

• materiały szkoleniowe (podręczniki, długopis, teczka, notatnik),
  • wyżywienie podczas szkolenia,
  • zwrot kosztów opieki nad dziećmi w czasie szkolenia i doradztwa,
  • zindywidualizowane wsparcie logistyczne dla osób z niepełnosprawnością w celu umożliwienia udziału w projekcie.

W projekcie nie mogą uczestniczyć osoby, które posiadały zarejestrowaną działalność gospodarczą w okresie 12 miesięcy poprzedzających przystąpienie do projektu, w tym również osoby będące wspólnikami lub komplementariuszami w spółkach osobowych, prowadziły działalność na podstawie odrębnych przepisów ( w tym m.in. działalność adwokacką, komorniczą lub oświatową) lub osoby będące członkami spółdzielni, utworzonych na podstawie prawa spółdzielczego, z wyłączeniem osób będących członkami spółdzielni oszczędnościowo – pożyczkowych/ banków spółdzielczych/ oraz spółdzielni budownictwa mieszkaniowego, którzy nie osiągają przychodu z tytułu członkostwa w spółdzielni.

Biuro projektu w Lublinie:
ul. Droga Męczenników Majdanka 181, pokój 204  tel. 81 710 19 00 wew. 3, 516 283 334

Lokalne biuro projektu w Lubartowie:
ul. Słowackiego 14, I p.  tel. 81 463 82 50

Lokalne biuro projektu w Łukowie:
ul. Międzyrzecka 72C, pokój 5  tel. 25 797 20 75

Projekt realizowany w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego
Województwa Lubelskiego na lata 20014-2020
,
Priorytetu IX Rynek pracy,
Działania 9.3 Rozwój przedsiębiorczości.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego

Osoby zainteresowane udziałem w projekcie powinny złożyć wypełniony Formularz rekrutacyjny wraz z wymaganymi załącznikami (planowany termin rekrutacji luty 2017 r. oraz czerwiec/lipiec 2017 r.).Regulamin rekrutacji, dokumenty rekrutacyjne oraz dokładny termin rekrutacji zostaną podane do publicznej wiadomości na stronie internetowej Fundacji i w biurach projektu po uzyskaniu akceptacji przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie.

[1] Wiek Uczestnika projektu jest określany na podstawie daty urodzenia i ustalany w dniu rozpoczęcia udziału w projekcie – tj. od dnia 30 urodzin.

[2] Zgodnie z Wytycznymi w zakresie realizacji przedsięwzięć z udziałem środków Europejskiego Funduszu Społecznego w obszarze rynku pracy na lata 2014-2020 osoby z niepełnosprawnościami to osoby niepełnosprawne w rozumieniu ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r.  o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz. U.  z 2011 r. Nr 127, poz. 721, z późn. zm.), a także osoby z zaburzeniami psychicznymi w rozumieniu ustawy z dnia 19 sierpnia 1994 r. o ochronie zdrowia psychicznego (Dz. U. z 2011 r. Nr 231, poz. 1375 z późn. zm.).

[3] Zgodnie z Wytycznymi w zakresie realizacji przedsięwzięć z udziałem środków Europejskiego Funduszu Społecznego w obszarze rynku pracy na lata 2014-2020 osoby długotrwale bezrobotne to – w przypadku dorosłych (25 lat lub więcej) – osoby bezrobotne nieprzerwanie przez okres ponad 12 miesięcy (>12 miesięcy). Wiek uczestników projektu jest określany na podstawie daty urodzenia i ustalany w dniu rozpoczęcia udziału w projekcie.

[4] Zgodnie ze Wspólną Listą Wskaźników Kluczowych 2014-2020 – EFS, stanowiącą Załącznik nr 2 do Wytycznych w zakresie monitorowania postępu rzeczowego realizacji programów operacyjnych na lata 2014-2020: osoby o niskich kwalifikacjach to osoby posiadające wykształcenie na poziomie do ISCED 3 włącznie.   ISCED 3: wykształcenie ponadgimnazjalne: ma na celu uzupełnienie wykształcenia średniego i przygotowanie do podjęcia studiów wyższych lub umożliwienie osobom uczącym się nabycia umiejętności istotnych dla podjęcia zatrudnienia. Uczniowie przystępują do nauki na tym poziomie zwykle pomiędzy 15 a 16 rokiem życia. Programy na poziomie ISCED 3 z reguły kończą się 12 lub 13 lat po rozpoczęciu nauki na poziomie ISCED 1 (lub mniej więcej w wieku 18 lat), przy czym najczęściej jest to okres 12 lat.

[5] Pod pojęciem osoby odchodzącej z rolnictwa rozumiemy rolnika zarejestrowanego w PUP/MUP jako osoba bezrobotna, prowadzącego indywidualne gospodarstwo rolne do wielkości 2 ha przeliczeniowych oraz ubezpieczonego w KRUS, dla którego został ustalony I (tzw. bezrobotni aktywni) lub II (tzw. wymagający wsparcia) profil pomocy